Πώς να φτιάξετε το δικό σας emergency fund και γιατί το χρειάζεστε!





Βρίσκομαι σε μια φάση όπου θέλω να ταχτοποιήσω τα οικονομικά μου όχι μόνο για να βγαίνει ο μήνας πιο εύκολα, αλλά και για να φτιάξω και ένα κομπόδεμα για τις δύσκολες μέρες.
Πολλοί από μας, αν όχι όλοι, φτάνουμε σχεδόν στο τέλος του μήνα με ένα πολύ μικρό ποσό στον τραπεζικό μας λογαριασμό και συχνά αναρωτιόμαστε «μα που πήγαν τα λεφτά μας;». Και αν ακόμη τα λεφτά μας δεν πήγαν σε περιττά έξοδα, μπορούμε αναλύοντας τα οικονομικά μας να δούμε πως όλο και κάποιο απρόοπτο έξοδο μας χάλασε τον προϋπολογισμό μας.



Και εδώ είναι που έρχεται η ανάγκη για ένα emergency fund (λαϊκιστή, κομπόδεμα).
Μπορεί να έχουμε αναλύσει τα οικονομικά του μήνα μας μέχρι και το τελευταίο σεντ, αλλά υπάρχουν πάντα κάποια απρόβλεπτα έξοδα που δεν υπολογίζουμε και που μπορεί όχι μόνο να μας χαλάσουν τα σχέδια αλλά και να μας βάλουν σε επιπλέον χρέος. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

-          Δραστηριότητες των παιδιών. Καλοκαιρινή κατασκήνωση, summer school, μια εκδρομή με το φροντιστήριο γλωσσών ή και με το σχολείο.

-          Βλάβη στο αυτοκίνητο. Ο άντρας μου χρειάστηκε να αφήσει το αυτοκίνητο του σε τρεις διαφορετικούς μηχανικούς σε ένα μήνα. Μαντέψτε πόσα πλήρωσε για δίπλα και τριπλά εξαρτήματα…

-          Μαστορέματα στο σπίτι. Ένα τζάμι που έσπασε, υγρασία στον τοίχο, βάψιμο του υπνοδωματίου. Όλο και κάτι θα θέλει φτιάξιμο στο σπίτι. Για εμάς ήταν η πισίνα, που αντί  blue ένιωθε πιο πολύ green αυτή την περίοδο.

-          Ανεργία. Δεν σας το εύχομαι με τίποτα αλλά μπορεί κάποια στιγμή ο εργοδότης σας να σας πει πως οι υπηρεσίες σας δεν του είναι πλέον αναγκαίες. Η δική μου συμβουλή είναι να έχουμε ένα κομπόδεμα που να μπορούμε να ζούμε για τουλάχιστο 3 μήνες σε περίπτωση απώλειας εργασίας.

-          Προβλήματα υγείας. Κάποια μικρό επέμβαση, μια θεραπεία που ίσως να μην καλύπτει η ασφάλεια σας και αλλά αναπάντεχα ιατρικά έξοδα μπορούν να μας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού.

-          Απροσδόκητη μετακόμιση. Αν είστε ενοικιαστές, μπορεί μια μέρα ο ιδιοκτήτης του σπιτιού σας να σας ενημερώσει πως θα πρέπει να το εκκενώσετε γιατί παντρεύει την κόρη του. Η ώρα η καλή για την κόρη, πολλές ώρες ταλαιπωρίας για εσάς, συν το οικονομικό κόστος για την μετακόμιση.

-          Αγορά κάποιου αντικειμένου ή συσκευής που έχετε βάλει στο μάτι και βγήκε σε προσφορά. Αν είστε έτοιμοι οικονομικά θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την προσφορά χωρίς δισταγμό.

-          Για μικρές ή και μεγάλες απολαυσεις που θα θέλατε να έχετε στις διακοπές σας. Ίσως ένα πιο ακριβό ξενοδοχείο, μια συνεδρίαση μασάζ κλπ.

Γενικά πιστεύω πως οι πιο πάνω λόγοι σας έπεισαν πως είναι αναγκαίο να έχουμε πάντα λεφτά στην άκρη. Και είμαι σίγουρη πως καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο θα σκεφτήκατε και εσείς πολλούς άλλους λόγους.


Τώρα να μου πείτε πώς να βάλουμε λεφτά στην άκρη αν ο μήνας μας ισα που βγαίνει με τον μισθό μας;

Κι’ όμως υπάρχουν μερικές συνήθειες που μπορούμε να εφαρμόσουμε ώστε να μπορούμε σιγά σιγά να εξοικονομήσουμε χρήματα για το κομπόδεμα μας.

1.       Η δύναμητου κουμπαρά. Το έχω ξαναπεί και θα το λέω συνέχεια, μην υποτιμάτε ποτέ την δύναμη του κουμπαρά. Διαβάστε πως εμείς εξοικονομήσαμε τα λεφτά για τις διακοπές μας χρησιμοποιώντας έναν απλό κουμπαρά. Αν ο κουμπαράς δεν είναι αρκετά ασφαλές σημείο για να μην ενοχλείτε το κομπόδεμα σας για ασήμαντες αιτίες, τότε μπορείτε στο τέλος του μήνα/ εβδομάδας να αποταμιεύεται τα χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό με δευτεράκι αντί με κάρτα.

2.       Αν νιώθετε πως ο κουμπαράς δεν είναι αρκετά μεγάλη πρόκληση, σας προτρέπω να δοκιμάσετε την πρόκληση των 52 εβδομάδων που θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε σχεδόν 1400 ευρώ σε 52 εβδομάδες.

3.       Ξεφορτωθείτε αχρείαστους λογαριασμούς. Συνδρομές σε περιοδικά, σε γυμναστήριο και γενικά σε υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιείται ή μπορεί να είναι περιττές μπορείτε να τις σταματήσετε.

4.       Ψάξτε για την καλύτερη ευκαιρία. Όχι μόνο στις εκπτώσεις αλλά γενικά σε όσα συμβόλαια έχετε είτε με την ασφαλιστική σας, είτε με τον παροχέα κινητής τηλεφωνίας και ιντερνέτ, γενικά πάρτε τηλέφωνο και διαπραγματευτείτε μια καλύτερη συμφωνία είτε για να παραμείνετε είτε για να γίνετε πελάτης μιας εταιρείας.

5.       Μην ξοδεύετε τα χρήματα σας σε μικρές πολυτέλειες όπως ο καφές από την καφετέρια ή το γρήγορο έτοιμο φαγητό από μια ψησταριά. Με σωστό προγραμματισμό όπως το να προγραμματίζετετα γεύματα της εβδομάδας, μπορείτε να φέρνετε στην δουλειά φαγητό και καφέ από το σπίτι. Έτσι εξοικονομείτε χρήματα που μπορούν να μπουν στην άκρη.

6.       Δωρεάν δραστηριότητες . Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για να βγείτε έξω με την οικογένεια σας και  να απολαύσετε δωρεάν δραστηριότητες όπως βόλτες στην παραλία, σε πάρκα, αλλά και γιατί όχι να αράξετε σε ένα εξωτικό μπαλκονήσι ενός φίλου σας. Πρόσφατα δίαβασα ένα άρθρο από την Μαρία Νάκα και το blog της Swan Ocean και εκεί θα βρείτε 100 ιδέες για δωρεάν δραστηριότητες το καλοκαίρι και όχι μόνο! 

Γενικά αν πάρετε χαρτί και μολύβι και αναλογιστείτε που ξοδεύετε άσκοπα τα χρήματα σας ( ναι όλοι μας το κάνουμε ακόμα και όσοι λέμε πως κάνουμε τρομερές οικονομίες και θυσίες), θα βρείτε κάποια πράγματα που μπορείτε να μειώσετε ώστε να μπορείτε να βγάζετε πιο άνετα τον μήνα αλλά και να βάλετε και κάτι στην άκρη.


Εγώ πάντως έχω κόψει τον έτοιμο καφέ, και αν και δεν προλαβαίνω να τον φτιάχνω από σπίτι, έχω όλα τα σύνεργα μου στο γραφείο για να τον φτιάχνω μόνη μου. Στην υγειά σας ! 
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS