Λύσεις ταξιδίου: Με μια βαλίτσα στο χέρι





Την προηγούμενη εβδομάδα μιλήσαμε για την προετοιμασία ενός ταξιδιού, και επειδή οι διακοπές πλησιάζουν, σκέφτηκα να σας αναφέρω μερικά από τα βασικά πράγματα που παίρνω πάντα μαζί μου όταν ταξιδεύω, είτε για αναψυχή είτε για εργασία.

Σίγουρα το να πάμε διακοπές μας φέρνει στο μυαλό παραλίες, ήλιο , την άμμο ανάμεσα στα πόδια μας… Αυτό που δεν φέρνουμε στο μυαλό μας  όμως όταν ακούμε την λέξη διακοπές είναι οι ώρες που περνούμε σε έναν περιορισμένο χώρο, κλιματιζόμενα αεροδρόμια, και τις βαριές αποσκευές που πρέπει να μεταφέρουμε από το ένα ταξιδιωτικό μέσο στο άλλο. Αν προνοήσουμε όμως μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε αναπάντεχο αλλά και να κάνουμε την διαδικασία του ταξιδιού πολύ πιο βολική! Σε μια σειρά από άρθρα θα σας αναφέρω μερικά από τα δικά μου μυστικά όταν ταξιδεύω, ξεκινώντας από τις αποσκευές.


Ιδιαίτερα εμείς οι γυναίκες έχουμε την τάση να γεμίζουμε τις αποσκευές μας με σχεδόν όλη μας την καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα γιατί απλά θέλουμε να είμαστε πάντα στην τρίχα, να βγάλουμε καταπληκτικές φωτογραφίες για το Instagram, και για να μην βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να πούμε « αχ αν είχα φέρει το μαύρο μου μπλουζάκι…». Ήμουν και εγώ μια παθούσα και ξέρω! Όμως μετά από τέσσερα σχεδόν ταξίδια τον χρόνο τα τελευταία 7 χρόνια λόγο επαγγελματικών και για σκοπούς αναψυχής, και αφού έμαθα απ’ έξω όλα σχεδόν τα αεροδρόμια της Ευρώπης, αποφάσισα πως το να ταξιδεύω με μια χειραποσκευή είναι η καλύτερη επιλογή για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς, οι αεροπορικές εταιρείες μας έκαναν ευτυχώς ή δυστυχώς πολύ εύκολη την απόφαση μας για το αν θα πάρουμε μόνο μια χειραποσκευή, μιας και οι περισσότερες χρεώνουν επιπλέον τις αποσκευές που δίνουμε για αποθήκευση στον κάτω χώρο του αεροπλάνου. Επίσης, το να ταξιδεύουμε με χειραποσκευή σημαίνει πως βγαίνουμε από το αεροδρόμιο πρώτοι, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις αποσκευές μας, ούτε να σταθούμε σε μακροσκελείς ουρές για ταξί ή λεωφορείο. Τώρα όσον αφορά τον στιλιστικό τομέα, σκεφτείτε ποσό χρόνο θα γλιτώνετε αν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε τρία μπλουζάκια αντί σε δέκα.

Σχετικά με την επιλογή της αποσκευής, σας συμβουλεύω να επενδύσετε σε μια ελαφριά αποσκευή που κινείται κατά προτίμηση σε 4 ρόδες, και που θα ταιριάζει στις μετρήσεις των επιτρεπόμενων αποσκευών σύμφωνα με τους όρους και κανονισμούς των αεροπορικών εταιρειών. Σημειώστε ότι παρ’ όλο που σε γενικές γραμμές οι μετρήσεις αυτές είναι πάνω κάτω οι ίδιες, υπάρχουν αερογραμμές που επιτρέπουν περισσότερα ή λιγότερα κιλά ως προς το βάρος των χειραποσκευών.

Πέραν της χειραποσκευής, οι γυναίκες μπορούν να έχουν μαζί τους και μια τσάντα χειρός (και εδώ ισχύουν κάποιοι περιορισμοί ως προς τις διαστάσεις) και οι άντρες ένα τσαντάκι ώμου η ένα σακίδιο πλάτης. Επίσης οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους πλέον επιτρέπουν και μια τσάντα με αφορολόγητα είδη που μπορεί να ψωνίσετε στο αεροδρόμιο πριν την πτήση.
Είναι επίσης σημαντικό να προσέξουμε το τι θα βάλουμε στις χειραποσκευές μας ώστε να μην κολλήσουμε στον έλεγχο αποσκευών. Οτιδήποτε θέλουμε να μεταφέρουμε μαζί μας σε υγρή μορφή πρέπει να είναι σε συσκευασία κάτω των 100 ml, και όλες μαζί οι συσκευασίες να μπορούν να μπουν σε ένα σφραγισμένο διάφανο σακουλάκι ( ή τσαντάκι καλλυντικών 20cm x 20cm) και η ποσότητα τους να μην υπερβαίνει το 1 λίτρο. Αυτό το τσαντάκι, μαζί με τις ηλεκτρονικές μας συσκευές ( υπολογιστές και tablet), πρέπει να βγαίνουν από την αποσκευή και να τοποθετούνται στα ειδικά καλαθάκια κατά την διάρκεια του έλεγχου των αποσκευών.

Μιλώντας για τον έλεγχο αποσκευών, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πως μπορείτε να τον περάσετε όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Σε αυτό συμβάλει πολύ και η επιλογή των ρούχων που θα φοράμε κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Αποφεύγουμε δηλαδή μεταλλικά αντικείμενα όπως κοσμήματα, παπούτσια σε στυλ μποτάκι ή με κορδόνια, και γενικά ότι είναι σίγουρο πως θα μας δυσκολέψει κατά την διάρκεια του έλεγχου. Συνήθως όταν περιμένω για να περάσω από τον έλεγχο ετοιμάζω όλα τα αντικείμενα που πρέπει να βγάλω από την αποσκευή μου και βγάζω από πάνω μου ότι υπάρχει περίπτωση να κτυπήσει όταν περνώ από τον έλεγχο. Για αυτό είναι σημαντικό αυτά τα αντικείμενα να είναι άμεσα προσβάσιμα στην αποσκευή σας.


Αν τώρα ταξιδεύετε με παιδιά, πάλι μπορείτε να το κάνετε μόνο με χειραποσκευές. Οι αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν κάποιες χειραποσκευές ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας, ακόμη και για βρέφη. Επίσης επιτρέπουν και ένα αντικείμενο τύπου αμαξιδίου για το κάθε παιδί. Σε περίπτωση που θα χρειαστείτε κάθισμα αυτοκινήτου για τις διακοπές σας, ζητήστε το από την εταιρεία που θα σας ενοικίαση αυτοκίνητο στον προορισμό σας. 

Γενικά το να ταξιδεύουμε μόνο με μια χειραποσκευή κάνει το ταξίδι μας ανάλαφρο από όλες τις απόψεις, και θα εκπλαγείτε με το πόσα λίγα χρειάζεστε να πάρετε μαζί σας στις διακοπές όταν ταξιδεύετε με καλή παρέα !
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS